Voit lukea tältä sivulta TUKEA -hankkeen vinkit työnhaun asiakirjoihin, tai osallistua TUKEAn työnhakukurssille, jonka voit itsenäisesti suorittaa veloituksetta Googlen Classroom alustalla. Tarvitset kurssia varten vain Google -tilin. Sivun lopusta löydät myös vinkkimme erilaisiin sovelluksiin, jotka saattavat sinua auttaa taloudenhallinnassa.

Osallistu TUKEA -hankkeen työnhaku -kurssille tästä

Ansioluettelo

Ansioluetteloa tarvitaan, kun haetaan työtä. Ansioluettelo on lyhyt, jotta työnantaja näkee nopeasti, kiinnostaako kyseinen työnhakija häntä vai ei. Muista, että oikeutesi on aina saada tehdystä työstä työtodistus. Alkuperäiset todistukset kannattaa säilyttää omassa kansiossaan.

Ansioluettelo on virallinen asiakirja, jossa oleviin tietoihin täytyy voida luottaa. Ansioluettelon väärentäminen on rikos.

Tärkeintä on, että ansioluettelo pitää paikkansa, näyttää siistiltä ja on helppo lukea. Ansioluettelo on virallinen asiakirja, ja se voidaan kirjoittaa virallisen asiakirjamallin mukaan. 

Asiakirjan mallin ratkaisee viime kädessä haettava paikka. Joissakin työpaikoissa arvostetaan perinteitä, jolloin perinteinen ansioluettelo on varma valinta; toiset työnantajat taas arvostavat taiteellisempaa tai luovempaa oman osaamisen esittämistä.

Ansioluetteloa kutsutaan monesti CV:ksi, mutta niillä on itse asiassa pieni ero. Kielitoimiston sanakirjan mukaan ansioluettelo on ”viranhaussa ym. tarvittava luettelo opinnäytteistä, virka- ym. ansioista jne.” Olennaista on siis se, että ansioluettelo on pelkkä luettelo omista ansioista.

CV on latinaa curriculum vitae (äännetään kurríkulum viitee) ja tarkoittaa sanatarkasti ’elämän kulkua’. Sanakirjan mukaan se on ”selvitys henkilön elämänvaiheista, työkokemuksestqa, julkaisuista, luottamustoimista yms.” CV on siis ansioluetteloa laajempi asiakirja, ei luettelo. CV kirjoitetaan kokonaisin lausein ikään kuin tarinaksi omasta työhistoriasta.

Myyntipuhe ja avoin hakemus

Avointa hakemusta käytetään silloin, kun työpaikkailmoitusta ei ole, vaan potentiaalista työnantajaa lähestytään oma-aloitteisesti. Hakemus on markkinointikirje, jossa omaa osaamista tarjotaan työnantajan käyttöön. Hakemuksessa ei arastelu kannata, vaan itsestään saa kertoa myönteiseen ja varmaan sävyyn. Kirjeen muoto on vapaampi kuin virallisessa hakemuksessa, eli erilaisten tehokeinojen käyttö niin kielen kuin ulkoasunkin osalta on sallittua.  Kun luot myyntipuhetta, sisällytä tekstiin ainakin seuraavat asiat:

Kuka olet
Mitä annettavaa sinulla olisi työnantajalle ja millaisia työtehtäviä tarjoudut tekemään
Työkokemuksesi ja koulutuksesi
Muut saavutuksesi, ominaisuutesi ja vahvuutesi
Mikä sinua kiinnostaa ja motivoi kyseisessä alassa ja työnantajassa
Kerro myös, että tulet mielelläsi käymään paikan päällä.